torsdag 1 augusti 2013

Safta sylta

Det är verkligen en härlig årstid då man kan skörda all möjlig mat från naturen. Vare sig man har odlat det själv, plockat i skogen eller, som händer ibland, fått av någon vän, så är det härligt när skafferiet blir fyllt av saft, sylt, gelé och marmelad.
Jag har kokat saft! I stora lass! Röda vinbär och rabarber har varit min bas. Jag har blandat och kokat var för sig. Jag har gjort kallrörd med citron i och jag har kryddat med vanilj! All möjlig smakvariation alltså.

Jag förbättrade till och med en gammal saft som har stått i flera år pga av att den blev på tok för söt. Genom att blanda den gamla jordgubbssaften (som är för söt) med osötad rabarbersaft så blev den en perfekt blandning.

Det är ändå lite intressant att nästan alla recept innehåller så otroligt mycket socker! I varje sats jag har kokat har jag minskat sockermängden och det smakar hur bra som helst ändå. Som tur är så blir det inte mycket socker i varje glas saft man dricker. Framför allt inte, om man som jag, blandar alldeles för svagt.

Älskade Margretheskålar och en ny saftsil märke Jonas

Flaskor för infrysning, perfekt med pet-flaskor

Gelé toppad med parraffin

Svärmors förtjänst att jag nu har hjortron och klarbär på burk

2 kommentarer:

  1. Oj vad du har pysslat. sån't har jag inte ork till. Nu har jag ju inte större trädgård än att vi kan äta upp det som finns efterhand som det mognar. Hade inte blivit över så mycket till sylt och saft.

    Kram Helén

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig är det att ladda batterier när jag pysslar med att ta vara på vad naturen ger. Det är inte mycket i mängder men ändå kul att ha lite på lager.

      Radera