lördag 10 augusti 2013

Emporia

I dag var vi och kikade i ett av Malmös nyaste köpcentrum - Emporia. Jag ville bara åka dit för att titta på arkitekturen som det skrivits en del om.

De över 800 färgade glasen har alla krökts i varsin unik form som kan liknas vid skalet av en apelsinklyfta. Dubbla glasskivor läggs i formen som hettas upp till 540 grader, varvid glasen mjuknar och formas av
sin egen vikt i formens konturer. En tunn plastfilm ger glasen dess rätta kulör av bärnsten eller havsblått.

Sittbänkar är formade efter stråkens form. Materialet i bänkarna är Corian där golvet är i terazzo (plan1och2) och ek där stråkens golv är i ek (plan3). På bänkarnas kortsidor har mönster tryckts i kulör som visar närmaste torg. På corianbänkarna används en teknik som kallas sublimering som innebär att mönstret värms in i materialet och det är första gången detta görs i Sverige.

Vid Blomtorget är hissen klädd med gröna växter och det hänger sju växtrep som mäter 16 meter från golv till tak. Växtrepen har aldrig gjorts tidigare och de över 3 000 plantorna ger torget ett speciellt lugn.

Emporia är det första shoppingcentret i Sverige som miljöcertifieras enligt BREEAM.

En viktig pusselbit i Emporias miljöarbete är takparken. Förutom att erbjuda en magnifik utsikt över Öresund och Malmö så har det gröna taket också många tekniska och miljömässiga fördelar. Det dämpar buller, fördröjer dagvatten och minskar på så sätt behovet av dagvattensystem. Dessutom isolerar taket bra och minskar på så sätt energibehovet. Taket blir en del av den estetiska upplevelsen samtidigt som det gröna taket tar upp och binder föroreningar, vilket bidrar till miljön i Hyllie.
Källa: http://www.emporia.se/Global/PDF/Presskit_SVE_150dpi.pdf

Det var helt klart värt ett besök! Det som jag slogs av när vi kom dit var just den avslappnade miljön som den enorma byggnaden bjöd på. Trots många människor i omlopp fanns det alltid plats att sitta ner på någon av alla olika sittytor som skapats. Det kändes inte alls stressigt som det gör (enligt min mening) i andra stora gallerior/ köpcentrum.
Klart värt ett besök om du är i Malmö!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar