tisdag 30 juli 2013

Regnigt brödbak!

I dag vräker det ner regn! Jag hade tänkt att åka ut till min odling men i samma veva började det att regna.
Det blev till att skapa andra planer för min lediga eftermiddag!
Projekt brödbak! För en tid sedan försökte jag mig, under en ganska lång period, på att baka riktigt surdegsbröd. Jag måste erkänna att det inte alltid blev hundra procent bra och lade därmed ner projektet. Eftersom jag och maken dessutom försöker att äta minimalt med kolhydrater så är ju bröd inte det bästa alternativet till föda, men det är ju så gott med en fin bit bröd i bland!

Hur det än är så går det åt en del bröd här hemma. Mannen äter gärna bröd till frukost trots att vi i övrigt håller nere mängden kolhydrater. Så i dag blev mitt regnprojekt brödbak!

Efter att ha rotat runt lite i skåpen hittade jag tillräckligt mycket mjöl för att få till ett par limpor som ska få jäsa svalt i några timmar och gräddas framåt kvällen.


Här vilar brödet i 30 minuter innan saltet ska tillsättas och degen knådas i ytterligare några minuter.
Receptet har jag hittat här!

Ingredienser:
5 dl kallt vatten
10 gram jäst
500 gram vetemjöl special
300 gram grahamsmjöl
2 msk olivolja
1,5 msk vinäger
20 gram salt

Så här gör du:
1. Blanda alla ingredienser utom saltet i en köksassistent i ca 2 minuter på låg hastighet.
2. Låt degen vila i 30 minuter.
3. Tillsätt saltet och kör maskinen på ganska hög hastighet i ca 3 minuter.
4. Lägg degen i en inoljad plastlåda/jäskorg i plast. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i ca 4-5 timmar.
5. Vik degen en gång i timmen – uppifrån och nerifrån, och sedan från sidorna – så att du spänner degen.
6. Stjälp upp degen på bakbord och dra ut den till en rektangulär. Dela i tre delar och forma tre limpor.
7. Lägg degen på inoljat bakplåtspapper eller i oljade brödformar. Låt jäsa under duk i ca 30-40 minuter.
8. Sätt ugnen på 250 grader.
9. Grädda bröden på baksten i ca 15 minuter. Håll koll på färgen så att de inte bränns vid. Brödet är färdiggräddat när innertemperaturen ligger på 97 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar